Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam
Dilbertw
Piaggio MP3 400 i.e. LT
19-09-2021, 12:04
No coz ja tu dodam swoje 3 grosze mam wymienione rolki i uważa to za strzał w 10 . Większą kultura jazdy mniejsze drgania i szybsza relacja przy ruszaniu to same plusy za nie duże [emoji389]
![]() ![]() Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
------------------------------------------------------------
Pozdrawiam Dilbertw Piaggio MP3 400 i.e. LT
19-09-2021, 20:40
Co tu mówić, zdziwiłem się jak się skuter zachowuje; sa plusy ale i minus (jeden):
PLUSY - po odkręceniu manetki przy starcie, wyrywa do przodu jak dziki w porównaniu do oryginału oraz to, że nawet przy jeździe z jakąś szybkością, po przekręceniu manetką ostro przyśpiesza. Tego nie było na oryginale. MINUS - bardzo wysokie obroty które osobiście mi nie pasują ![]() ![]() Sprawcą jest waga rolek z zestawu - bardzo lekkie bo 10,5g w porównaniu do 13g w oryginale. Ale ogólnie rusza się na Malossi dużo łagodniej i równo przyśpiesza. Czyli muszę kupić rolki 13g i będę je "odważał" w dół. Ale zmiana pozytywna ![]()
19-09-2021, 21:11
U mnie w J.Costa prościej było doważać w górę.
Oryginalna waga kołka to 15g. Po dobiciu wolnego miejsca w kołku sześcioma podkładkami 5mm i zapięciu ich Segerem kołek ma wagę 18,5 g. I to jest wg. mnie to co być powinno. [Obrazek: 618092955d83dadbmed.jpg]
19-09-2021, 21:11
Zostaje trafić z rolkami i będzie pięknie
![]() Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
------------------------------------------------------------
Pozdrawiam Dilbertw Piaggio MP3 400 i.e. LT
19-09-2021, 22:04
Jak miałem Downtown 125 to miałem 15.5gr start był zadowalający lecz po przekroczeniu 50km.h było czuć że silnikowi brakowało mocy ponieważ opór toczenia moto dławiło silnik z obrotów. Pamiętam ze przy 6000obr jechał 80km.h
23-09-2021, 12:40
Wstawiłem rolki 13g. Obroty się uspokoiły choć na starcie potrafi dojść do 8000 (ale to już nie 9500
![]()
23-09-2021, 20:04
Z tego co widzę to max moc w tym silniku występuje przy 9 tys obrotów a max moment obrotowy przy 7 tys. 8 tys wydaje się być tym złotym środkiem. Lepiej chyba nie będzie.
23-09-2021, 21:56
Tak, staram się trafić w 7...8 tys. bo wówczas najlepiej pracuje. Ze zmieniona sprężyną na oryginalną, silnik się jeszcze bardziej uspokoił a mimo to ma znacznie lepsze przyspieszenie niż na oryginalnym wario. Podejrzewam, że można by z 1g cięższe rolki wstawić i było by ok. Póki co, pojeżdżę na razie z tym setupem żeby się przyzwyczaić.
Ogólnie uważam, że zakup tego wariatora jest wart uzyskanych wyników.
No i w sobotę spotkała mnie przykra sprawa. Wracam z cmentarza a na kierownicy kartka: "Uszkodziłam Panu motocykl. Proszę o kontakt (nr.tel.). Patrzę, faktycznie, leżał
![]() Pani przyjechała ze wsparciem (siostra), zdenerwowana (nie ma już co się denerwować, mleko się rozlało), bardzo przepraszała i spisaliśmy oświadczenie. Dziś jeszcze do niej zadzwoniłem bo nie wziąłem od niej numeru jej polisy, oczywiście podała i powiedziała, że wracając rozmawiała z siostrą że tak spokojnego człowieka jak ja to nie spotkały ![]() ![]() Szkoda tylko, ze teraz latanie i załatwianie. Ale już sprawa założona w ubezpieczalni, nr szkody nadany, teraz czekam na odzew. I kasę, bo szyba jest do wymiany. Póki co, skuter stoi w garażu i nic przy nim nie robię, bo może będą chcieli jakieś oględziny robić (choć zdjęć wysłałem sporo). Mam nadzieję, że nie uziemią mnie na kilka tygodni ![]()
06-06-2022, 22:26
No niestety, czasami takie sytuacje niestety się zdarzają, szczęściem w nieszczęściu jest to, że kobieta nie uciekła a zostawiła info, bo zabolałoby jeszcze finansowo. Pozostaje tyko czekać na ruch ubezpieczalni modląc się żeby procedura się nie ślimaczyła i wypłacili sensowne pieniądze.
|