Mój skuter to Malaguti Spidermax GT500 z 2006 r. Czemu akurat ten model? Coś mnie w nim po prostu zauroczyło. Pierwszy raz zobaczyłem tego wielkiego robala na jakimś filmie o Janie Pale II. Zasuwał majestatycznie po ulicach Rzymu. Kilka lat później, gdy dojrzałem do zakupu skutera, to wiedziałem, że to musi być właśnie Spidermax. Jest to jeden z większych skuterów jakie istnieją, czyli w sam raz dla mnie, gdyż mam 194 cm wzrostu i tu jest idealny. Dzięki aluminiowej ramie, mimo sporych gabarytów jest stosunkowo lekki - 204 kg. Zastosowano w nim sprawdzony silnik Piaggio Master 500 o mocy 40kM. Owiewki były projektowane w tunelu aerodynamicznym. Ma sporą przestrzeń bagażową i 16 calowe koła. Tyle dobrego dała fabryka, ale że lubię majsterkować, to dokonałem kilku modyfikacji. Najważniejsza to chyba wariator j.costa. Wymieniłem też siłowniki kubła na mocniejsze - teraz otwiera się sam po przekręceniu kluczyka. Dodałem z tyłu dodatkowe kierunkowskazy, gdyż fabryczne w wersji GT są słabo widoczne i prawie czerwone. Dla poprawy bezpieczeństwa dodatkowe światło stop firmy Shad. Grzane manetki i moduł miękkich kierunkowskazów (podpatrzowe u Micha). Z powodów estetycznych zmieniłem też lusterka. W planach mam jeszcze modyfikację siedziska - na pewno motożel i jakąś ładną tapicerkę. Chyba to tyle, co mogę powiedzieć o moim skuterze - mam nadzieję, że nie zanudziłem potencjalnych czytelników.