Mój skuter to Malaguti Spidermax GT500 z 2006 r. Czemu akurat ten model? Coś mnie w nim po prostu zauroczyło. Pierwszy raz zobaczyłem tego wielkiego robala na jakimś filmie o Janie Pale II. Zasuwał majestatycznie po ulicach Rzymu. Kilka lat później, gdy dojrzałem do zakupu skutera, to wiedziałem, że to musi być właśnie Spidermax. Jest to jeden z większych skuterów jakie istnieją, czyli w sam raz dla mnie, gdyż mam 194 cm wzrostu i tu jest idealny. Dzięki aluminiowej ramie, mimo sporych gabarytów jest stosunkowo lekki - 204 kg. Zastosowano w nim sprawdzony silnik Piaggio Master 500 o mocy 40kM. Owiewki były projektowane w tunelu aerodynamicznym. Ma sporą przestrzeń bagażową i 16 calowe koła. Tyle dobrego dała fabryka, ale że lubię majsterkować, to dokonałem kilku modyfikacji. Najważniejsza to chyba wariator j.costa. Wymieniłem też siłowniki kubła na mocniejsze - teraz otwiera się sam po przekręceniu kluczyka. Dodałem z tyłu dodatkowe kierunkowskazy, gdyż fabryczne w wersji GT są słabo widoczne i prawie czerwone. Dla poprawy bezpieczeństwa dodatkowe światło stop firmy Shad. Grzane manetki i moduł miękkich kierunkowskazów (podpatrzowe u Micha). Z powodów estetycznych zmieniłem też lusterka. W planach mam jeszcze modyfikację siedziska - na pewno motożel i jakąś ładną tapicerkę. Chyba to tyle, co mogę powiedzieć o moim skuterze - mam nadzieję, że nie zanudziłem potencjalnych czytelników.
18-03-2019, 05:43
Bardzo sympatyczny skuter. Rozmiar kół imponujący. Faktycznie Twój wzrost potrzebuję maszyny komfortowej, czasem sam mam wrażenie, że Silver Wing jest za mały.
Majsterkowanie przy sprzęcie to przyjemność jak się okazuje dla większości z nas i tak trzymajmy.
18-03-2019, 06:43
Widziałem go pierwszy raz na zakończeniu w Gnieźnie - no nie powiem, zrobił na mnie duże wrażenie. Pozytywne. Prawdę mówiąc nie wiedziałem, że robią skutery na tak dużych kołach. Wygląda dość drapieżnie ale to in plus
18-03-2019, 15:20
Wrzucaj maszynkę na skuter miesiąca!!!))
------------------------------------------------------------
Pozdrawiam Dilbertw Piaggio MP3 400 i.e. LT
18-03-2019, 15:22
Rafał ten pajączek wygląda nietuzinkowo !
18-03-2019, 17:28
Dziękuję wszystkim za miłe słowa o moim skuterze. Może nie jest najmłodszy, może nie jest najładniejszy, ale jak to się mówi: najlepszy bo mój.
18-03-2019, 17:30
Zaskoczyła mnie informacja o wadze tego skutera . Duża maszyna , silnik i koła , a waga nieco ponad 200 kg . Kiedy szukałem dla siebie czegoś lżejszego niż moja była SW-T 400 , nie brałem pod uwagę sprzętu o takich gabarytach .
20-03-2019, 05:13
(18-03-2019, 17:30)Siwy napisał(a): Zaskoczyła mnie informacja o wadze tego skutera . Duża maszyna , silnik i koła , a waga nieco ponad 200 kg . Kiedy szukałem dla siebie czegoś lżejszego niż moja była SW-T 400 , nie brałem pod uwagę sprzętu o takich gabarytach . Jeżeli chodzi o wagę, to tu Włosi naprawdę się postarali. Myślę, że nowy Spidermax już taki nie będzie. Zapomniałem jeszcze dodać, że ma regulowane podparcie kierowcy i regulowaną kierownicę.
29-04-2019, 14:54
A tak widziałem już tę maszynkę. Należała do gościa ze Świnoujścia Kot66 na Burgmani. Nowy właściciel ujeżdża ją obecnie w stolicy.
21-05-2019, 20:06
A wlasnie Rafal w Wagrowcu cos tam nie tak bylo u Ciebie z polaczeniem tylnego 3 stopu i kierunkow....
[quote='dilbertw' pid='7025' dateline='1558469175']
A wlasnie Rafal w Wagrowcu cos tam nie tak bylo u Ciebie z polaczeniem tylnego 3 stopu i kierunkow.... [/quo Dzięki sprawdzę.
25-05-2019, 10:25
(25-05-2019, 07:06)Janyra napisał(a):Faktycznie mały problem - podłączyłem trzecie światło stop bezpośrednio pod instalacje świateł stop, jak zalecał producent. Tak jest jednak źle - dodatkowa lampa dostaje za mało prądu. Muszę zrobić to przez przekaźnik.(21-05-2019, 20:06)dilbertw napisał(a): A wlasnie Rafal w Wagrowcu cos tam nie tak bylo u Ciebie z polaczeniem tylnego 3 stopu i kierunkow....
25-05-2019, 19:11
)))) napisalem Ci na WhatsUpie)))
25-05-2019, 20:01
11-06-2019, 07:48
chuda jakaś? Na mój gust to ona nie jest, ale ważne, że Tobie się podoba i daje frajdę z
11-06-2019, 10:29
Ten tłumik kupiłem można powiedzieć w ciemno. Znajomy zadzwonił, że w jakimś markecie we Włoszech wpadł mu w oko tłumik dedykowany do Spidermaxa. Ostatnia sztuka i do tego mocno przeceniona. Więc brałem w ciemno. Gdy otworzyłem opakowanie to, też nabrałem wątpliwości. Tłumik wielkości puszki od piwa. Czy to może być dobre? Jeżeli chodzi o montaż, to pasował idealnie. Brakowało co prawda jednej śrubki, ale coś dopasowałem. 15 min roboty i gotowe. Wygląd jak wygląd. Mi bardziej się podoba od fabrycznego. Dźwięk fajny, bardziej basowy i wcale nie dużo głośniejszy. Przypomina trochę chopperka. Na pewno jest więcej koników - jakby ktoś zdjął blokadę i silnik mniej się grzeje.
11-06-2019, 12:30
No to już w razie kolejnego ślubu wiemy kto hałasuje z Markiem )))))) super !! One są małe ale pracują fajnie ))
11-06-2019, 14:05
No ,to nareszcie dowiedziałem się , czego dotyczy powiedzenie : Mały , ale wariat ...
Nie wiem jak Wy, ale ja się troszeczkę ostatnio nudziłem. Czego następstwem jest kilka zmian: nowy, kolejny tłumik. Zmieniłem też tapicerkę. Zrobiła ją profesjonalnie firma z Ełku. Oczywiście zainstalowali też motożel. Zmieniłem też szybę na turystyczną. Jak Wam się podoba?
23-08-2020, 17:37
Siedzenie bardzo ładnie wyszło, a tłumik ja zwolennikiem w skuterze nie jestem, ale to tylko moje zdanie .
(23-08-2020, 17:37)MICHU napisał(a): Siedzenie bardzo ładnie wyszło, a tłumik ja zwolennikiem w skuterze nie jestem, ale to tylko moje zdanie .A to tak całkiem bez tłumika? Ten tłumik został wyprodukowany ręcznie przez włoską firmę GPR. Jest dedykowany do spidermaxa, nie wymaga mapowania i posiada homologację.
23-08-2020, 20:51
Chodzi o akcesoryjne, ale na ten temat już mieliśmy rozmowę i ja się nie czepiam, albo czepiam, bo w Hondzie mam dość ładny tłumik i nic nie chcę zmieniać .
(23-08-2020, 20:51)MICHU napisał(a): Chodzi o akcesoryjne, ale na ten temat już mieliśmy rozmowę i ja się nie czepiam, albo czepiam, bo w Hondzie mam dość ładny tłumik i nic nie chcę zmieniać .No mnie czegoś brakowało w brzmieniu i wyglądzie starego tłumika od spidermaxa. Teraz jest jak dla mnie lepiej.
24-08-2020, 09:58
Podoba mi się pomysł z większą szybą . Będę miał o czym myśleć w zimowe wieczory ...
24-08-2020, 11:31
Będę szukał podobnej do tej z Twojego zdjęcia .Trochę wyższej od seryjnej , i z osłoną manetek .
24-08-2020, 19:09
No Rafał pajączek odrestaurowany , jak nówka . Interesuje mnie bardzo obszycie siedzeń , czy ta firma obszywa wszystkie typy jednośladów i czy posiada jakieś zdjęcia z wzornikami ?
24-08-2020, 20:34
(24-08-2020, 19:09)Marek turysta napisał(a): No Rafał pajączek odrestaurowany , jak nówka . Interesuje mnie bardzo obszycie siedzeń , czy ta firma obszywa wszystkie typy jednośladów i czy posiada jakieś zdjęcia z wzornikami ?Firma ta specjalizuje się w kanapach motocyklowych. Polecam. https://www.mwmoto.pl/
25-08-2020, 00:08
Tłumiczek fajny Jak się coś nie podoba, to trzeba zmienić, żeby się podobało, skądś to znam
Ciekawa szyba, ładnie wyprofilowana Kanapa fajnie obszyta Gratuluję zmian Ja u siebie też mam parę pomysłów do wykonania. Ale mój wzrok przykuł uchwyt na telefon Jak on się tam trzyma? I jakiej wielkości telefon utrzymuje? Pozdrawiam
Jest to uchwyt na elastycznym pałąku - taki pod lusterko. Zamocoway na stałe do kokpitu. Śruby mocującej nie widać, bo skrywa ją szyba. Uchwyt typu RAM bardzo pewnie trzyma telefon. Mój telefon ma wymiary 157.80 x 74.20 x 9.67 mm. Zmieściłby się większy.
25-08-2020, 22:10
(25-08-2020, 07:25)Janyra napisał(a): Jest to uchwyt na elastycznym pałąku - taki pod lusterko. Zamocoway na stałe do kokpitu. Śruby mocującej nie widać, bo skrywa ją szyba. Uchwyt typu RAM bardzo pewnie trzyma telefon. Mój telefon ma wymiary 157.80 x 74.20 x 9.67 mm. Zmieściłby się większy. Fajny uchwyt Ja właśnie myślę o takim do lusterka, przerabiałam już akcje z uchwytem mocowanym do szyby. Utrzymać, utrzymał telefon wielkości 6,4 cala, 400km przejechałam, ale podskoki były i każdy podskok tego uchwytu przyprawiał mnie prawie o zawał Mimo, że wymyślałam sposób jak go przymocować, to i tak jest to za duże ryzyko i za duży telefon
28-08-2020, 11:46
Chyba lepiej z czarnym.
Ale kanapa? Super! Nie mogę się na nią napatrzeć . Jak mi się kiedyś zużyje, to najpewnie też taką sobie zafunduję.
03-08-2021, 07:52
Trzeba przyznać ze teraz na żywo maszyna Rafała wygląda perfekcyjnie dopracowana w każdym szczególe (zwłaszcza czarne elementy) zdjęcia nie oddają ile pracy włożyłeś w niego i szyba też jest mega))
03-08-2021, 08:23
|