Teraz czekam na reprymendy

09-12-2019, 19:58
Może to co powiem - napiszę- będzie wśród Was mało popularne, może na mnie naskoczycie, ale od początku czytam Wasze wypowiedzi w temacie trójkołowców i śmieszy mnie to. Albo się jest motocyklistą i ma się Prawo Jazdy kategorii "A" albo jest się... nie wiadomo kim, nie mam nic przeciwko trójkołowcom, ale powinno się mieć tą kategorię o której mówię. Chcę jeździć motocyklem? Idę na prawo jazdy, nie chce mi się iść, żałuję pieniędzy, a może boję się że nie zdam egzaminu... to jeżdżę hulajnogą. Jak dla mnie to niepotrzebna burza w szklance wody, Kiedyś na każdą pojemność trzeba było mieć kat. "A" i sprawa była jasna, i chociaż prędkość maksymalna dla motocykli była 70km/h to nikt nie narzekał. Prawdziwy motocyklista to ten co ma kategorię "A"!!! I nie tylko ja jestem tego zdania! A może by tak nam, tym z "A" pooddawali pieniądze za kursy i egzamin? No bo jak można na "B" to okazuje się że ktoś nas oszukał
![]() Teraz czekam na reprymendy ![]()
Prosze dokończyć wywód bo ja nie motocyklista nie widzę argumentu który mówi ze jesteś lepeszym kierującym niż ja nie motocyklista ? Bo to co napisałeś to jest zal ze wysłałeś kasę na prawko
![]() Ps zaraz się okaze ze nie pozdrawiamy 3 kolowce ![]() ![]()
------------------------------------------------------------
Pozdrawiam Dilbertw Piaggio MP3 400 i.e. LT
09-12-2019, 22:57
(09-12-2019, 21:06)MISIEK napisał(a): Panowie - stop...Nic i nikogo nie neguję, dostosuję się do Twojej Misiek uwagi.
10-12-2019, 00:36
Zawsze cenię sobie zdrową dyskusję nawet z docinkami. Prawda jest jak yhmy. Każdy z nas ma swoją
![]() ![]() wypadków, ani większe, ani mniejsze przez motocyklistów z kategorią B, to jednak świadczy, że warto było zliberalizować przepisy. Nie jeden się zarazi 125 i będzie robił A, a innemu starczy B, bo nie aspiruje wyżej. Motocykl, to dla wielu nie koniecznie hobby, a zwyczajny pojazd jak np rower, ale my musimy spełniać warunki, a rowerem często uchodzi na sucho ot chociaż brak obowiązkowego czerwonego odblasku (co zabiorą roweżyście dowód osobisty ![]() ![]()
16-01-2020, 17:49
(09-12-2019, 19:58)Wagant napisał(a): Prawdziwy motocyklista to ten co ma kategorię "A"! No cóż muszę Cię zmartwić, ale skoro sugerujesz się opiniami innych "prawdziwych motocyklistów" to są oni zdania , że skuter to nie motocykl ![]() ![]() Więc ostatnio stałem się prawdziwym motocyklistą na kat. B ma się rozumieć bo jakby inaczej ![]() ![]()
Dodam ważną i formację, że 125-tką możemy się poruszać posiadając Prawo Jazdy kat B nie tylko po Polsce.
Z najbliższych sąsiadów możemy wymienić Czechy i Słowację, Węgry i Chorwację pod warunkiem że jednoślad posiada automatyczną skrzynię biegów - czyli skuter spełni te wymogi, ale biegowcem już nie. Podobnie jak w Polsce na 125-tki obowiązują przepisy w: Hiszpanii, Portugalii, Włoszech, Łotwie, ale dojechać tam możemy jedynie -125-tką na przyczepce. We Francji należy odbyć kilkugodzinny kurs. W Niemczech, Szwajcarii, Danii, Szwecji, Austrii trzeba posiadać Prawo Jazdy kat A1. W Belgii narodowe Prawo Jazdy kat. B.
Pozdrawiam MISIEK - Prezes P.E.S.
31-01-2020, 14:03
Cytat:...Podobnie jak w Polsce na 125-tki obowiązują przepisy w: Hiszpanii, Portugalii, Włoszech, Łotwie...Czyli można tam na miejscu - np. w czasie wakacji - wypożyczyć 125ccm i spokojnie bez obaw sobie pojeździć i pozwiedzać? To by mnie ucieszyło ![]() ![]()
.
Wracając do podstaw , podstawa egzaminu na prawo jazdy w Polsce jest znajomość ....testów i Sory co to ma wspólnego z rzeczywistoscia ? Uważam ze egzamin na prawko powinien być 1 nie zależnie na jakie bo z przepisów ruchu drogowego a to na czym będziesz jeździł powinno być uwarunkowane dodatkowym szkoleniem i to solidnym a nie tym co jest , po co zdawać przepisy kolejny raz skoro polega to tylko ja zakuciu testów ? Jeśli masz dla przykładu kat B i chcesz mieć Jeszcze A to robisz dodatkowy kurs i jedziesz już na moto i żadnych komplikacji nie ma , dlaczego a No dlatego ze prowadząc koparkę robisz na niż kurs , ale na walec musisz mieć kolejny a odp pracy na maszynach budowlanych jest znacznie większa niż na motocykl czy sam osobowy a uprawnienia na te maszyny który tez poruszaja się po drogach jest znacznie łatwiej zdobyć niż prawo jazdy ... podsumowując jeśli zdałes egz z przepisów jesteś już kierowca nie ważne czego a jazdy uczysz się zupełnie w odrębnym etapie szkolenia i podczas późniejszej jazdy po ulicach obecne kursy to jest śmieszna sprawa i nie gwarantuje uzyskania umiejętności większych niż kilkudniowa jazda w trasie. . . Przykład kolejny lotnictwo ... przepisy zdajesz to podstawa a potem doszkalać się na interesujący Cię Typ maszyny , jeśli chcesz mieć na inny szkolisz się na innym nie zdajesz egz 0 Wego z przepisów które stosujesz dzień w dzień ... Dodałbym jescze jako kierowca który ma ponad 1 ml km za sobą ze osoby powyżej 55 roku życia a nawet wcześniej powinny zdawać egzamin doszkalający bo przepisy przez teb czas się zmieniają a już nie wspomnę o nowych tablicach znaków... i Panowie Skuter to nie motocykl tak ostatnio usłyszałem od "motocyklisty" a dla mnie to nie maszyna jest wazna tylko człowiek i stan umysłu ![]()
------------------------------------------------------------
Pozdrawiam Dilbertw Piaggio MP3 400 i.e. LT
03-02-2020, 14:57
No ale nie wziąłeś jednego pod uwagę: a kto im da zarobić? Przecież u nas nie chodzi o to by nauczyć (co widzimy na rondach gdzie ludzie nie potrafią się po nich poruszać), a chodzi by zarobić - to że gość się potem zabije na drzewie albo - bnie daj Boże! - kogoś zabije, to już nie ich sprawa: zapłacił, zapłacił drugi raz (a jak trzeba to go poprzeciągamy i kilka razy; w końcu każdy raz to czysta kasa) to niech się buja, nie nasza sprawa.
I tu jest pies pogrzebany - nie ważne jak, ważne że kasa się zgadza. To jest chore! Ale tak jest i możemy im naskoczyć. |